|
AultmoreGorzelnia Aultmore, leżąca w regionie Speyside, niedaleko miejscowości Keith i Moray Firth powstała w 1895-96 roku z inicjatywy Alexandra Edwarda, miłośnika whisky, związanego też z innymi zakładami (Benrinnes, Dallas Dhu, Oban, Craigellachie). Jej nazwa oznacza „wielki strumień” (z gaelickiego), pochodzi od płynącego w pobliżu strumienia Auchinderran Burn, z którego czerpie się wodę do produkcji trunku. Aultmore położona jest na odludziu, była więc dogodnym miejscem dla przemytników, którzy działali tu już przed Alexandrem Edwardem. Po bankructwie wspólnika Edwarda, w 1899 roku, gorzelnia Aultmore popadła w poważne kłopoty finansowe, do których przyczyniła się dodatkowo pierwsza wojna światowa i prohibicja w USA. Na skutek tych kłopotów Aultmore została wystawiona na sprzedaż. Kupiła ją firma John Dewar & Sons za 20 tysięcy funtów. Po upływie dwóch lat gorzelnia weszła w skład DCL, a w 1998 roku przeszła na własność Bacardi Martini. Firma DCL zmodernizowała Aultmore w 1970 roku i zakupiła dwa nowe kotły destylacyjne.
W 2002 roku destylat z Aultmore – 1,35 miliona litrów rocznie – służył przede wszystkim do mieszanek Old Parr i Dewar’s. Single malt z Aultmore (12-letni i 21-letni) jest butelkowany przez niezależne rozlewnie.
Warto jeszcze wspomnieć, że na początku lat 50. Aultmore stał się jednym z pionierów w wykorzystywaniu odpadów posłodowych do produkcji karmy zwierzęcej. Praktyka taka stała się później wśród zakładów destylacyjnych powszechna.
Poprawna wymowa słowa Aultmore:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|