Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Aultmore

Aultmore

Gorzelnia Aultmore, leżąca w regionie Speyside, niedaleko miejscowości Keith i  Moray Firth powstała w 1895-96 roku z inicjatywy Alexandra Edwarda, miłośnika whisky, związanego też z innymi zakładami (Benrinnes, Dallas Dhu, Oban, Craigellachie). Jej nazwa oznacza „wielki strumień” (z gaelickiego), pochodzi od płynącego w pobliżu strumienia Auchinderran Burn, z którego czerpie się wodę do produkcji trunku. Aultmore położona jest na odludziu, była więc dogodnym miejscem dla przemytników, którzy działali tu już przed Alexandrem Edwardem. Po bankructwie wspólnika Edwarda, w 1899 roku, gorzelnia Aultmore popadła w poważne kłopoty finansowe, do których przyczyniła się dodatkowo pierwsza wojna światowa i prohibicja w USA. Na skutek tych kłopotów Aultmore została wystawiona na sprzedaż. Kupiła ją firma John  Dewar & Sons za 20 tysięcy funtów. Po upływie dwóch lat gorzelnia weszła w skład DCL, a w 1998 roku przeszła na własność Bacardi Martini. Firma DCL zmodernizowała Aultmore w 1970 roku i zakupiła dwa nowe kotły destylacyjne.
W 2002 roku destylat z Aultmore – 1,35 miliona litrów rocznie – służył przede wszystkim do mieszanek Old Parr i Dewar’s. Single malt z Aultmore (12-letni i 21-letni) jest butelkowany przez niezależne rozlewnie.
Warto jeszcze wspomnieć, że na początku lat 50. Aultmore stał się jednym z pionierów w wykorzystywaniu odpadów posłodowych do produkcji karmy zwierzęcej. Praktyka taka stała się później wśród zakładów destylacyjnych powszechna.

Poprawna wymowa słowa Aultmore:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |