Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Lowlands | Auchentoshan

Auchentoshan

Gorzelnia Auchentoshan w miejscowości Dalmuir, w regionie Lowlands, nad rzeką Clyde zaczęła działać na przełomie XIX i XX wieku. Licencję uzyskała w 1823 roku.
Zakład pomimo położenia nad rzeką Clyde wodę pobiera ze źródeł na stoku wzgórza Kilpatrick Hill.
Wcześniej prawdopodobnie destylacją zajmował się tu klasztor. Nazwa może oznaczać „narożnik pola” (z gaelickiego) i odnosić się właśnie do siedziby klasztoru.
Gorzelnia przez wiele lat przechodziła z rąk do rąk. Prowadzono w niej także działalność browarniczą.
W 1940 roku została zbombardowana, a beczki z kilkudziesięcioma litrami dojrzewającego alkoholu zniszczone. Po wojnie gorzelnię odbudowano, ale dopiero po rozbudowie przez nowego właściciela Eddiego Cairnsa w 1970 roku zaczęła odnosić sukcesy rynkowe jako pierwszy single malt z okręgu Lowlands. W 1984 roku Auchentosan zakupiła firma Stanley P. Morrison & Co., później przekształcona w Morrison Bowmore Distillers. Auchetoshan jest pierwszym butelkowanym single maltem z regionu Lowlands.
Obecnie whisky tam produkowana jest poddawana potrójnej destylacji. Auchentoshan to jedyna szkocka destylarnia, która stosuje tę metodę. Zamiast zwyczajowo stosowanych dwóch alembików do destylacji (wash still i spirit still), w przypadku Auchentoshan używa się trzech – dodatkowy to tzw. intermediate still, umieszczany między dwoma podstawowymi. Trafia tu roztwór alkoholowo – wodny (low wines) po pierwszej destylacji. Frakcja środkowa i początki niedogonów przechodzą następnie do spirit still, a lekkie niedogony (poniżej 20% alk.) wracają do intermediate still, zmieszane z nową porcją low wines. Taka metoda pozwala na uzyskanie średnio 80-procentowego alkoholu, a więc mocniejszego, ale łagodniejszego i szybciej dojrzewającego. Rezygnacja z używania torfowego słodu  daje w rezultacie destylat lekki i świeży.
Whisky z Auchentosan jest dostępna w przedziale od 10 do 31 roku, można kupić także młodą wersję Select (bez określenia wieku) i Three Wood, która po dziesięcioletnim leżakowaniu podstawowym, leżakuje jeszcze rok w beczkach po sherry oloroso i dodatkowo 0,5 roku w beczkach po sherry Pedro Ximenez.
Auchentoshan w wersji 21-letniej jest dwukrotnym laureatem złotego medalu (w 1992 i 1994 roku) na Międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów.
Poprawnie słowo Auchentoshan  wymawia się „ochentoszan”.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |