|
GlenrothesZakład Glenrothes w Speyside, w miejscowości Rothes, nad rzeką Spey swoje powstanie zawdzięcza Jamesowi Stewardowi, właścicielowi gorzelni Macallan (według innych źródeł został wybudowany na zlecenie firmy William Grant & Sons, właściciela gorzelni Glenfiddich i Balvenie). Steward w celu realizacji przedsięwzięcia związanego z budową Glenrothes założył spółkę z dyrektorami oddziału Banku Kaledońskiego, mieszczącego się w Rothes. W 1878 roku Bank Kaledoński popadł w poważne kłopoty finansowe i spółka rozpadła się. Steward zajął się wyłącznie Macallanem. Już bez niego bankierzy założyli nową spółkę i ukończyli budowę Glenrothes. Na skutek niedoborów finansowych powstał zakład dużo mniejszy niż planowano, a jego właściciele, żeby rozpocząć produkcję musieli połączyć się z The Islay Distillery Company (właścicielem Bunnahabhain). W 1887 roku utworzono The Highlands Distillers Co., a Glenrothes znalazła się w jego aktywach.
W 1922 roku pożar zniszczył doszczętnie jeden z magazynów Glenrothes wraz z destylatem znajdującym się w środku. Zniszczeniu uległo aż 2,5 tysiąca beczek, czyli 800 tysięcy litrów alkoholu.
W latach 1963 i 1980 zakład został rozbudowany, a ilość kotłów destylacyjnych zwiększono do dziesięciu.
Destylat Glenrothes jest głównym składnikiem blendów Famous Grouse i Cutty Sark. Single malt Glenrothes na miejscu rozlewa londyńska firma Berry Bros & Rudd (są to wersje rocznikowe). Rozprowadzają go też niezależni dystrybutorzy.
Poprawna wymowa słowa Glenrothes:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|