|
DailuaineDailuaine (wymowa: daljuen) oznacza „zielona dolina” i w takiej właśnie dolinie, pomiędzy górą Ben Rinnes a rzeką Spey leży osada Carron, a w niej zbudowana w 1851 roku gorzelnia Dailuaine. Powstanie zawdzięcza farmerowi Williamowi Mackenzie. Dwanaście lat po jej powstaniu na przeciwległym brzegu rzeki zaczęła kursować kolej i wybudowano nowy most, co znacznie ułatwiło sprowadzanie do zakładu słodu i węgla oraz usprawniło transport produktów destylarni.
Po śmierci Mackenziego rodzinny interes przejął Thomas – jego syn. Thomas Mackenzie zmodernizował zakład i zautomatyzował produkcję. Od tej pory w Dailuaine maszyny zaczęły usuwać odpady w procesie słodowania i odważać porcje słodu przeznaczone do zacierania. Zakład miał własną, łączącą go z Carron krótką linię kolejową.
Mackenzie & Co. w 1897 roku połączył się z gorzelnią z wyspy Skye. Razem utworzyli Dailuaine – Talisker Distilleries Ltd. Mackenzie rozwinął wtedy destylację i postawił w Carron nowy zakład, nazwany Imperial.
W 1916 roku, po śmierci Mackenziego, jako że nie miał on spadkobiercy, akcje jego spółki zostały przejęte przez konsorcjum DCL oraz Buchmana, Dewara i Walkera, którzy tworzyli wtedy niezależne firmy. Od 1925 roku zakład wszedł w skład DCL.
Dailuaine wywarła duży wpływ w architekturę szkockich destylarni. W roku 1889 ówcześni właściciele zakładu zlecili firmie architektonicznej projekt lepszego systemu wentylacji suszarni słodu jęczmiennego. W pracach posłużono się używanymi już przy budowie piramid egipskich "złotymi" proporcjami. Oprócz funkcjonalności wentylacyjnej, chciano osiągnąć doskonałe przystosowanie zakładu do warunków atmosferycznych panujących na północy Szkocji, charakteryzujących się dużymi opadami śniegu i deszczu. Suszarnię słodu Dailuaine zwieńczyła charakterystyczna "pagoda" - kształt, który od tej pory kojarzony jest ze szkockimi gorzelniami produkującymi whisky. Oryginalna pagoda Dailuaine w roku 1917 została zniszczona przez pożar.
Dailuaine dostępna jest w wersji 16-letniej single malt (seria Wildlife), a także w wersji Vintage 1980 Cask Strength Limited Edition (63% vol.) i Rare Malts 1973 (60,92% vol.).
Stanowi tzw. malt dopełniający używany do zestawiania blendów Johnnie Walkera.
Poprawna wymowa słowa Dailuaine:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|